In 1920 kwamen de Olympische Spelen naar Antwerpen. Het IOC vond dat België een beloning verdiende en daarom werd ons land geselecteerd om de Spelen te

339 KB – 30 Pages

PAGE – 2 ============
˜˜˚˛˝˙ˆˇ˘ ˜˚˛˝˝˛˙ˆ˛˙ˇ˘˛˝˚ Geboortejaar: 1863 Nationaliteit: Beroep: Ik vond de antieke Olympische Spelen helemaal te gek. Ken jij de Griekse oppergod die tijdens die Spelen werd geëerd? Welke sporten werden er tijdens de antieke Spelen beoefend? Ik had een grote droom. Weet jij welke dat was? Interessant weetje over mijn leven: In 1894 organiseerde ik in Parijs een groot sportcongres. Daar ontstond het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dit is de lijfspreuk van het Internationaal Olympisch Comité: Wat betekent dat? Weet jij waar en wanneer de eerste moderne Spelen plaatsvonden? Vanaf 1896 organiseert het IOC om de 4 jaar Olympische Spelen. Die vinden altijd in een andere stad plaats. Weet jij waar? Vul hieronder de namen in! Waarom vonden er in 1916 geen Olympische Spelen plaats? Kan je mijn foto vinden? Ga op zoek in het fotoalbum op het bijgevoegde stickervel!

PAGE – 3 ============
3Olympische passage De Spelen in Antwerpen In 1920 kwamen de Olympische Spelen naar Antwerpen. Het IOC vond dat België een beloning verdiende en daarom werd ons land geselecteerd om de Spelen te organiseren. Weet jij waarom België die beloning kreeg? (Schrappen welke niet.) hockey sur glace Ł tir à la corde Ł patinage Ł nager Ł faire du ski Hoeveel landen stuurden atleten naar Antwerpen? Hoe geraakten atleten uit Japan, Amerika en Australië in België? Welke atleet en architect ontwierp de plannen voor het olympisch stadion? Kan jij het olympisch stadion vinden? Duid het aan met een cirkel. Antwerpen in 1920 (Felixarchief, Antwerpen)

PAGE – 4 ============
4Olympische passage Cabinet Victor Boin Hallo, hier ben ik weer! Natuurlijk ben ik ook kandidaat sportcarrière heel veel medailles, diploma™s en andere aandenkens. Ontdek meer informatie in mijn kantoor ‚Cabinet Victor Boin™. Geboortejaar: 1886 Nationaliteit: Ik nam deel aan de Spelen van Londen 1908, Stockholm 1912 en Ik won olympische medailles in volgende sporten: Interessant weetje over mijn leven: Ik ben helaas overleden in het jaar: Kan je mijn foto vinden? Ga op zoek in het fotoalbum op het bijgevoegde stickervel!

PAGE – 6 ============
6Atletenruimte Hubert Van Innis 1866(geboortejaar kan afgeleid worden uit de informatie in de tentoonstelling: ‚In 1933 werd hij wereldkampioen op 67-jarige lee˜tijd™. Nationaliteit: Noteer jaartal(len) en plaats(en) van de Spelen waaraan hij deelnam: Ik won voor België tot op vandaag de meeste olympische medailles in de volgende sport: Mijn beroep: Weet jij hoeveel olympische medailles ik behaalde? Waarom behaalde ik na 1920 geen olympische medailles meer ? Doe-opdracht Ł SPIERBALLEN Boogschieten is niet makkelijk! Je moet je goed concentreren én sterke armen hebben. Til het gewicht zijwaarts op tot op schouderhoogte en span je armspieren op zo lang als je kan. Hoe lang houd je het vol? Noteer het hieronder. Ik kon het gewicht minuten en seconden optillen. Kan je mijn foto vinden? Ga op zoek in het fotoalbum op het bijgevoegde stickervel!

PAGE – 8 ============
8Atletenruimte Duke Kahanamoku Geboortejaar: Nationaliteit: De jaartallen en plaatsen van de Spelen waaraan hij deelnam: Ik won olympische medailles in volgende sport: In welke andere sport was ik nog heel goed? Doe-opdracht Ł STEVIG TUSSEN DE GOLVEN Test hoe goed jij (op het droge) kan surfen. Probeer zo lang mogelijk op de surfplank te blijven staan, zonder dat de uiteinden de grond raken, terwijl iemand de tijd opneemt. Noteer: minuten en seconden. Kan je mijn foto vinden? Ga op zoek in het fotoalbum op het bijgevoegde stickervel!

PAGE – 9 ============
9Atletenruimte Pieter Timmers Geboortejaar: Nationaliteit: Noteer jaartal(len) en plaats(en) van de Spelen waaraan hij deelnam: Doe-opdracht Ł LANGE ARMEN OF GROTE VOETEN? Onze Belgische zwemkampioen, Pieter Timmers, heeft een uitzonderlijke lichaamsbouw. De gecombineerde armlengte van Timmers ( 216 cm) is maar liefst 16 cm groter dan zijn lichaamslengte. Bij een gewone mens zijn die gelijk. Is jouw armwijdte ook groter dan je lichaamslengte? Mijn armlengte: Mijn lichaamslengte: Kan je mijn foto vinden? Ga op zoek in het fotoalbum op het bijgevoegde stickervel!

PAGE – 10 ============
10Atletenruimte Kan je mijn foto vinden? Ga op zoek in het fotoalbum op het bijgevoegde stickervel! Hubert Lafortune Geboortejaar: Nationaliteit: Noteer jaartal(len) en plaats(en) van de Spelen waaraan hij deelnam: Ik won olympische medailles in de volgende sport: Kijk naar de gymnastiekfoto™s van de Olympische Spelen in 1920. Zie je vooral mannelijke of vrouwelijke turners? Wist je dat– er aan de Spelen van Antwerpen geen vrouwelijke turnsters mochten deelnemen en dat er ook een wedstrijd was waarbij je punten kon verdienen met eenvoudige grondoefeningen in teamverband? Doe-opdracht Ł ALLES IN EVENWICHT Wie turnster Nina Derwael achterna wil, moet een goed evenwichtsgevoel hebben. Ga met je linkervoet op het balkje staan. Buig je rechterbeen naar achteren en neem met je rechterhand je vrije voet vast. Hoe lang kan jij zo blijven staan ? Gebruik de chronometer. minuten en seconden.

PAGE – 11 ============
11Henry George Geboortejaar: Nationaliteit: Noteer jaartal(len) en plaats(en) van de Spelen waaraan hij deelnam: Ik won olympische medailles in de volgende sport: Wist je dat ik tijdens de Eerste Wereldoorlog als soldaat in Rusland gelegerd was? Na de oorlog ben ik bijna de hele wereld rondgereisd om terug te kunnen naar België. terug thuis geraakt? (Schrappen wat niet past.) Kan je mijn foto vinden? Ga op zoek in het fotoalbum op het bijgevoegde stickervel!

339 KB – 30 Pages